Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2017 18:23 - Десет професии, които се превземат от компютри и роботи
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

© Nir Elias, Reuters


Ако търсите гаранция за работното си място, най-вероятно ще трябва да смените професията. Това твърди популярният сайт и мрежа за кариерно развитие Glassdoor. Причината: компютрите и роботите бавно, но сигурно превземат все повече професии.

Ако търсите гаранция за работното си място, най-вероятно ще трябва да смените професията. Това твърди популярният сайт и мрежа за кариерно развитие Glassdoor. Причината: компютрите и роботите бавно, но сигурно превземат все повече професии.


Твърдението на Glassdoor се подкрепя и от университета "Оксфорд". Негово проучване прогнозира, че до 2033 г. 47% от всички работни места ще се държат от автоматизирани системи.


"В бъдеще е много вероятно голяма част от днешните професии да бъдат автоматизирани и необходимостта от истински хора да взимат тези роли ще отпадне", коментира пред онлайн изданието Mashable Скот Доброски, един от експертите на Glassdoor.



 

Все пак има и професии, които ще имат известна сигурност. Например организатор на сватби, коментира Доброски. Причината е, че някои професии изискват креативност, добри комуникативни умения, които ще са трудно постижими за машините, поне в началото.


Glassdoor са направили и проучване кои професии ще бъдат превзети от компютрите и роботите в рамките на следващите 10 години.


image

© Joshua Roberts, Reuters


На първо място са служителите на гишета в клоновете на банките. Поне в САЩ, където по думите на един от стратегическите директори на Citibank, 85% от услугите, които се извършват от служител на гише, могат да се направят и чрез банкомат. Освен това Citibank вече експериментира с виртуални служители с предварително записани видеоклипове, които могат да приемат дори заявления за заеми чрез банкомат.


На второ място се нареждат касиерите в магазините. Вече има системи, които позволяват автоматично сканиране на баркода на продуктите и разплащане с кредитна или дебитна карта. Изненадващо, но някои вериги магазини ги премахват поради оплаквания от клиенти, които предпочитат човешкия контакт. Въпреки това предвижданията са, че касиерите ще се увеличават с по 3% на година, което е по-бавно от средностатистическото понижение за другите професии.


Рецепционистките също са заплашени от роботите. Комбинации от софтуер и роботи може да позволи на машините да посрещат гости на хотела или фирмата, да приемат и разпределят обажданията.


Телефонните оператори вече са сериозно конкурирани от аутсорсинг и автоматизирани системи. Те стават все по-предпочитано решение от компаниите, като доказват своята ефикасност поне за по-лесни проблеми на клиентите.


Следват пощальоните. Прогнозите са, че до 2022 г. пощальоните в САЩ ще намалеят с 28%. В случая обаче причина за намаляването на необходимостта от пощальони не е нов робот, а класическият имейл и електронните комуникации като цяло. Те дават достатъчно ефективен метод дори за официална кореспонденция и поради това броят на хартиените писма намалява сериозно.


Сериозен спад очаква и туристическите агенции. Все повече хора разчитат на интернет, за да намерят най-добрите оферти. Това ще доведе до 12% спад на туристическите агенти до 2022 г.


image

© Stoyan Nenov, Reuters


Промени ще има и при професията на машинописците. Усъвършенстването на софтуера, който разпознава глас и го превръща в текст, и предпочитането за лично въвеждане на кратки текстове ще доведе до намаляване на нуждите от хора, които да вършат тази работа вместо директорите например. Но тъй като предстои голямо цифровизиране на хартиени документи, може да се създаде необходимост от машинописци с малко по-различен фокус.


Всъщност и това не е напълно гарантирано. Разработват се и автоматизирани системи, които да могат сами да зареждат документите, да сканират тяхната информация и да я въвеждат в дигитални бази данни. Това ще доведе до премахването и на необходимостта хора да правят това на ръка.


Традиционните репортери също ще трябва да помислят за преквалифициране. Поне тези, които работят за печатни издания. Голямата популярност на електронните медии, блоговете и услугите за подбор на новините, като Google News например, ще доведе 13% свиване на репортерските позиции до 2022 г. Освен това се работи и по софтуер, който може да пише кратки новини самостоятелно.


Последната професия, която ще бъде роботизирана, всъщност не е особено популярна у нас. Тя е на продавачите по телефона. В САЩ обаче е доста разпространена, макар и да не е обичана. В близките няколко години ще стане още по-досадна, защото роботизирани гласове с предварително зададени въпроси ще заменят опитите на младежи да припечелят някой и друг долар, като продават най-различни дреболии по телефона.

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/01/28/2228846_deset_profesii_koito_se_prevzemat_ot_kompjutri_i_roboti/




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684652
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031