Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2017 20:11 - ОТНОВО КЪМ БАБИН ЗУБ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1552 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                  УТРЕ РАНО – КЪМ БАБИН ЗУБ

 

     Бабин зуб или още по-прецизно изречено – Бабините зъби е рид, който започва от първия връх след Миджур на северозапад, който е по-нисък от него но пуска огромно разклонине на юг, досгащо чак до с. Станичане на река Нишава. По този рид е преминавала границата ни със Сърбия до 1919 г. когато англичаните ни наказват, че сме воювали на страната на лошите, германците. Много съжалявам, че не сме воювали на страната на добрите, владеещи и експлоатиращи половината свят, английските изроди. Това като въведение.

    Ридът Бабин зуб се обтича от две реки, начални притоци на Тимок. По лявата река преминава запазеният до днес римски път, започващ от гр. Кална и достигащ с. Чупрене. От към с. Топли дол към билото на Балкана тръгват още три пътя и още един, широк само 80 см.

   Ридът е мой репер когато посещавам този регион на Балкана. По него има 32 скали, наподобяващи зъби, като под единствения цял, един кучешки зъб, има хижа. Другите са с пруфунди, счупени, само с останали корени. В този регион се намира най-високият връх на Сърбия, граничният вр. Вежен. Тук бяха построени много лифтове, влекове и хотели. Красотата тук е върхова. За човек, познаващ всички дялове на Балкана тук красотата е още по-вЕлика, както тук казват. Ще посоча две красоти, които не се забравят.

    Първата е вр. Острата чука, намиращ се след Козия превал, свързващ селата Равно буче и Църни връх от юг със село Лом от север. След това се изшилва Острата чука, която е достъпна за изкачване. После следват още няколко чуки, като билото завършва с три турли като тази при с. Солища. Следва Светиниколският превал и чудатият вр. Хайдушки камък. На изток от Бабините зуби се вижда друга красота, това е ридът между реките Темщица и Дойкинска. Който е посетил този рид, висок колкото Копрен и Трите чуки може да прецени красотата му.

    Комплексът Бабин зуб се достига от Пирот, като се продължи по пътя за Княжевац. При гр. Кална пътят има отклонение за него. От Лъвов мост до там разстоянието е 125 км.

    Радвам се допълнително на този преход, защото току-що научих от стената на една фейсбучка, че след като долара паднал, Корнелия нинова си сменила доларите в рубли, а след като я обвинила в язовирни далавери, изтеглила сина си от Америка и го изпратила да работи в някакъв руски град Оймякон, за който до сега не съм чувал. С това обвиненията срещу нея, че възглавява партия, грижеща се за интересите на българските олигарси, а не на народа, падна. Ашколсун ханъм Кури!!!  Ама защо си не смени парите в севернокорейски вони? Какви ракети заподмята кърмчията им, валутата им пощуря нагоре. Май не отваряш блога ми....




Гласувай:
10



1. chris - Е, товарищ, как да не си чувал за О...
23.08.2017 08:37
Е, товарищ, как да не си чувал за Оймякон - город полюс холода :-)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Сбъркал съм името на града,
26.08.2017 13:57
chris написа:
Е, товарищ, как да не си чувал за Оймякон - город полюс холода :-)


става въпрос за города Улан Уде...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184932
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031