Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2020 12:13 - НА РОЖДЕН ДЕН В МУТРОБАРОК...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.02.2020 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                   НА  РОЖДЕН  ДЕН  В  МУТРОБАРОК...

 

    Наложи ми се да участвам в подготовка за честване на кръгла годишнина на мой възрастен приятел лекар. Той в момента движи с една изключително добра и интелигентна дама, която има син.... мутра.

   Две думи за мутрата, но тежестта ще бъде върху мутробарока, който огледах от всички страни както специалистите по строителен надзор обект за узаконяване.

   Мутрата е от типа кротка, неагресивна, разполагаща с фирма, в която не допуска майка си да влезе, разполага с много пари. Бащата е починал когато е бил много малък. Той стана вегетарианец, после веган, пари за храна за себе си дава поне колкото за 10 души. Види ли те, че ядеш нещо, веднага казва, че това е вредно или неполезно, че от комбинация с нещо друго се умира и т. н. Най-отровната храна за хората според него било сиренето, но в голяма степен млякото и млечните продукти. Само вносни храни яде, страхотно скъпи. Самочувствието му е огромно, всичките жени според него са тъпни, а мъжете – тъпунгери. Не съм го питал, но ако го попитам ще каже, че е по-умен от Радев и по-интелигентен от Манолова едновременно.

    Сега за къщата на мутрата, а после още няколко щрихи за него:

   Къщата струва поне колкото 10 нормални къщи. Тя има десетки или стотина екстри, недостатъкът й е само един – в нея не може да се живее, ето защо:

   Къщата представлява квадрат със страна 10 м. Височината на пода е равна на височината на тревната прощ, която я заобикаля. Взети са мерки обаче никаква влага да не доближава перваза на къщата, като за целта са правени дренажи, хидроизолации, а под пода на къщата и в страни от нея има дълбок изкоп, запълнен с камъни и предвидени изтичала за водата, ако там проникне такава.

    Къщата се крепи на 10 метални колони четири по ъглите и четири по средата на стените, две са за камината. Те са монолитизирани с метални трегери със същото сечение, някакави метални квадрати със страна 25 х 25 см. Стабилизация на конструкцията на къщата, която да фиксира една към други отвесните стени липсва. Където колоните завършват са закрепени с фабрично изработени профили метални греди, които под ъгъл 45 градуса отиват към центъра на къщата. Те не се събират в една точка, защото от центъра на къщата започва камина, вероятно само тя струваща колкото една къща, а може би и повече, чиито отвор – не мога да кажа комин - е нещо огромно, с вътрешен отвор 60 х 100 см. Около този комин на камината в най-високата му част има специална метална конструкция, към която са закрепени металните греди, приближаващи се до този здрав метален правоъгълник, поставен на специални много здрави бетонни конзоли.

   Всеки елемент от тази къща е индивидуален, като има заварена към него специална част с отвори, през които да преминат болтове и да може да се закрепи чрез тях на точно определено място. Така е изпълненна и разпределителната част на покрива, която ще носи плоскостите, върху които са поставени покривните елементи, в случай някакви суперкрасиви и скъпи керемиди.

   Само че туй нещо горе трябва да се топлоизорила. Какви приспособления трябват, за да се разпъне топлоизолацията и задържи, после още какви трябват, за да се наковат декоративни дъски под нея, човек трябва да види това чудо. Една сметка обаче да направя – стените са високи 3-3,5 м. При наклон на покрива от 45 градуса в центъра на къщата височината на тавана, влизащ към обема на къщата, която трябва и да се отпоплява става над 8 м.

   Сега за стените на къщата:

   Те са от стъклопакети тип триплет, сибирско изпълнение със специален газ. Размерите на голяма част от тях са към 3 на 5 метра, има и такива, които са по-тесни от 5 м. Това са стените на къщата, която по същество се състои от едн.о помещение, обемът на което е толкова голям, че през зимата в нея не се живее. Къщата има обаче една стена от тухли, където зидът е широк към 2, 5 м. Зад тази стена спи мутрата. Тази стена гледа към улицата и ако някой реши да си я гръмне, няма как да стане. Предполагам, това е предназначевието й.

    Как е разпределена къщата:

    Помещението е едно, но има възможност на едно място да се влиза през една много широка врата в едно частимно преградено помещение, през която може да преминат едновременно двама души колкото Делян Пеевски. Това се води спалня. Основното е едно помежение с формата на буквата Г, като правата му част е с размери 10 х 5 м. а отклонението е приспособено за кухненски бокс, много тесен и една много голяма баня-тоалетна, оборудвана с кранове и душове, каквито може би е имало в яхтата на Онасис.

  Сега специално за камината, която трябва да топли къщата. Тя може да се пълни от две срещуположни места, като в нея влизат цели метровици, но трябва да са изправени, между тях се поставят по-къси разцепени дървета. Едно зареждане на камината побира 0,6 куб. м. дърва, което означава едно пале с 0, 96 куб.м дърва отива за три-четири зареждания. Вечер камината се зарежда 2 пъти, пред дните, когато мутрата си е в къщи – 4 пъти. Нека някой пресметне колко кубика от гората изфучава през комина на мутрата за една зима...

    Камината е много скъпа и красива, облицована е с какви ли не каменни плочи от целия свят, прекрасна е. Има само един недостатък – не може да топли. Лъчи топлина излизат от двете и страни, но само там ако човек стои срещу термостъклата усеща топлина. В къщата остава кучешки студ, срещу който мутрата се бори с три духалки, както той нарича ел. Печки.

   Още малко за начина на живот на този успял бизнесмен. Наистина, той не е от тези, които вкарват джипа си в подземния отоплен гараж и се качват с асансьор в мутробарока си, но и тоя е от висок клас. Има си чистачка, която идва на определени дати, като първо пита може ла да дойде и при повикване. Има градинар, има човек да подържа технически къщата.  Има човек, който пали камината през зимата, като задължението му е и да пренесе дървата. Отбелязвам, че в двора няма сервизно помещение, същото важи и за стъклената къща. Понякога идват и „увеселителни екипи”, влизайки с два-три джипа в вора му, които му изнасят програма, но как точно протичат те няма информация.

   На забележката на майка му, че е време да си вземе жена, да си родят дете, той избухва:

   Да се разделя с този хубав живот, да се ангажирам с деца, да деля с жена каквото печеля, само това не!!!

   Аз съм виждал мутрата. Дребен, слаб, бледен, но гледа мръсно. Усеща се и се държи сред хора като висша фигура, макар да не може да каже две думи на кръст. Но пъкхима пари. Ако има въпрос или нещо друго, на което той може да отговори или прибави нещо, реакцията е – поглеждане изпод вежди и сезирване върху неговото ядене, което е приготвено по поръчка от него и само за него.

   Има и културни интереси мутрата – напълнил е всички лавици в къщата си с книги на английски език, а от огромния му телевизор едни маймуноподобни чернилки скачат,правят разни акробатични изпълнения и пеят /може би говорят/ рап.

   От съседите му няма икакви оплаквания – кротък човек, идват хора да му прислужват, и те такива, никакъв шум по нощите, при подписки към общината или претенции, веднага подписвал без а гледа какъв е проблемът....

 

    Спомням си едно стихо на поета и родолюбец Боян Балкански от Искрец, с който ще се видим днес, в което той описва друг един такъв мутробарок, но в него живеят човек и жена, всеки своя живот. Имат и дете, за което се грижи прислугата. Гледайки този успял бизнесмен, който се прибира с джипа си, Боян Балкански, който е изживял скромно, бих казал и бедно живота си, е написал:

 

                     Ей ти, с тоя замък леден,

                     от мен да знаеш,

                     си много по-беден...

 

   Днес наистина има много богати сред нас. Чувал съм, че някои от тях имали „книжарници”. Това е ново понятие, то означава толкова много дебитни и кредитни карти, че наредени изправени, те се нуждат от място, колкото лавица за книги...

   Един такъв „книжар” се укрива сега в Белград, друг един в ОАЕ. А на призива на главния прокурор да ги екстрадират в България, тамошните власти неофициално отговарят:

-       Турнете лева рука преко десна. А сега, климайте...

   Това е отговорът от Белград, но и от ОАЕ ще е същият, парите са велика сила. А тия двамата специално вероятно притежават верига от „книжарници”...





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182845
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031