Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2023 22:26 - Никакъв украинец: какъв всъщност е бил Бандера?
Автор: tikoev Категория: Други   
Прочетен: 2054 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 21.05.2023 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   image

 

Вероятно един от най-известните сътрудници обвинени в сътрудничество с режима на Хитлер, е Степан Бандера. Днес името му се e превърнао в знаме за представителите на крайнодесните националистически организации в Украйна.

Тези хора и днес се наричат «бандеровци».

Въпреки че той е проповядвал и реализирал на практика човеконенавистна идеология в съвременна Украйна има немалко поклонници и последователи считащи го за борец за свобода и независимост. В тази страна, особено в западната и част, на Бандера са издигнати паметници, на него са наречени улици, открити са музеи.

И всичко това е започнало не след Майдана, а много по-рано - още при залеза на СССР. През 2012 г., когато Украйна все още се ръководи от проруския Янукович, Бандера е бил почетен гражданин на деветнадесет украински градове, в това число четири областни центрове в Западна Украйна.

Въобще, отношението към него е нееднозначно. Но въпреки че Бандера се счита за символ на украинския национализъм, той по-скоро дори не е украинец.

 

Бандера и украинската държава

 

През 2010 г., в навечерието на оставката си украинския Виктор Юшченко издал указ, обявяващ Бандера за "Герой на  Украина. Това решение възмутило мнозина както и в страната, така и зад граница. Особенно остра реакция предизвиква сред политиците и обществените дейци на Русия и Полша.

Депутатите от Европарламента оказали натиск върху отново избрания президент  Виктор Янукович да отмени указа на своя предшественик.

По този начин, Бандера бил "Герой" за малко повече от три месеца, след което с постановление на Донецкия окръжен съд  свалили от него това звание. Мотивирали това решение с това, че той е станал "Герой на Украйна" въпреки украинската конституция.

В Основния закон на страната е записано, че това звание може да получи само неин гражданин. Но тъй като той умира преди 1991 г., то дотогава никога не е притежавал украинско гражданство. За своя кратък и неправеден живот Степан (също и Щефан), Бандера успява да бъде гражданин на Австро-Унгария и Полша като лице без гражданство. Съществува информация, че е имал немски паспорт но това не е потвърдено. Достоверно е известно само това че никога не е имал украински паспорт. Наистина, имало е момент когато той едва не е станал основател на украинската държава. Когато през 1941 г. хитлеровците завзели  Лвов, в града заедно с немците влязъл сформирования в Германия от украински боклуци "Легион на украинските националисти" състоящ се от два батальона - "Нахтигал" и "Роланд" (Nashtigall und Roland). Бандера тутакси провъзгласил създаването на украинската държава. "Незалежната" бандеровска държава просъществувала една седмица. Немските господари негативно оценили подобно самоуправство, разпуснали "правителство"-то, а "главата на държавата" арестуван.

Наистина, по време на затворничеството му не го обиждали, създали му комфортни условия, грижели се и ценили. Дори му позволявали дистанционно да осъществява ръководството на своите главорези.

 

Съвсем не е украинец

 

През лятото на 1941 г. лвовските евреи били подложени на ужасни изпитания и немските нацисти нямали нищо общо с това. Клането устроили бойците на ОУН (Organization of Ukrainian Nationalists). Без съмнение, без личното разпореждане на Степан Бандера това би било невъзможно.

Съществува версия, че своята животинската ненавист към евреите лидера на украинските националисти дължи на своя юдейски произход.

Според някои данни той е бил чистокръвен евреин, тоест и по майка, и по баща. И двамата са били полски евреи приели гръко-католическата вяра.

А фамилията му съвсем не означава "знаме" както твърдят някои националисти. В превод от идиш с думата "бандера" се обозначава свърталище или публичен дом. Оттук и тръгнала думата "бандерша" - съдържателница на публичен дом. Все пак едно време не са раздавали фамилии просто така. Видно е, че сред предците на Степан Андреевич са попаднали колоритни персонажи.

Неговата външност напълно съответства на семитския тип, така че версията е напълно правдоподобна. Бандера щателно е криел своя произход.

И, както понякога става евреина станал "хавлиен (пухкав) антисемит". Той поощрявал изтреблението на собствения си народ. Неговите помощници през годините на войната успяли да унищожат около милион евреи. Масово унищожавали не само евреите, но и руснаците, поляците, белорусите и даже украинците. При това украинските националисти проявявали много по-голяма жестокост от немските нацисти.

Съвсем не е случайност че когато в еврейския антифашистки фонд на Симон Визентал узнали за присвояването на Бандера "Герой на Украйна" неговите представители се обърнали към украинското ръководство и изразили своето "дълбоко отвращение".

И днес, когато съвременните украински националисти отново са направили Степан Бандера свой символ и герой в Украйна отново е дошла войната. Не си струва да се заблуждавате за същността на новите бандеровци и техните намерения. Това не е проблем който някога ще се саморазреши, той само ще расте и ще се разширява. Историята учи, че не си струва да се договаряш с фашисти. С тях няма смисъл да се опитваш да се договаряш, това никога няма да доведе до успех. Тях можеш само да ги унищожиш. И колкото по-рано стане това, толкова по-малко злини ще извършат.

                                                                                                                      От чуждия печат




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - tikoev,
30.05.2023 21:59
Допустимо е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tikoev
Категория: Други
Прочетен: 1011514
Постинги: 1250
Коментари: 3236
Гласове: 13870
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930