Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 13:11 - Европа се простуди и фалира
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 5125 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Такива и подобни прогнози се ширеха преди 6-9 месеца от постинги на Радостиналасса и iw69 и много занайни и незнайни борци с пера. Но нека да видим доколко тезите им се сбъднаха. Да започнем с инструмента на тези прогнози, а именно Газпром. Преди всичко ще напомня, че и досега няма санкции върху руския газ. Тоест няма как отговорността да бъде прехвърлена върху Запада.  В кремъл бяха решили, че чрез постепененно намаляване на доставките на газ ще могат да поставят ЕС на колене. Днес от последната "жертва" на Газпром , получиха "бай, бай". Германия вече е осигурена с мощности за достатъчен внос на втечнен газ. Досега тази възможност се осигуряваше от съседна Нидерландия. Нещо повече риска от иконочиески спад стана повече от скромна. Дори и да има спад в ЕС той ще е в пъти по-нисък от този в Русия. Из руските медии се въртят прогнози за спад  3-4 % , което е силно занижена теза.  Руски експерти твърдят, че само спада на експорта на изкопаеми горива ще е около 200 млрд , което е 10 % от БВП на Русия. Но тук ще има корифеи , които ще възразят, че Русия рязко ще повиши производството във военния бранш. Почти всички индустриални сектори в Русия "се радват" на огромни спадове в обема продукция, като ще посоча, че за четвърто тримесечие производството на автомобили скочи 10 пъти и все още е едва една трета от предвоенното. Скоро руския пазар на автомобили изцяло ще бъде доминиран от китайски марки. Това важи и за всички други отрасли, които "изпаднаха в кома". Как тогава спада в Русия ще е само 3-4% знаят само магьосниците от Кремъл, които декларират такива данни. Ще припомня, че рязко се сви и руската IT индустрия, като носителите и масово се изнисоха зад граница. В русия останаха само фабриките за тролове, финансирани от бюджета. Но да се върнем на замръзналата Европа. В момента цените на газа са под нивото от началото на войната, а икономиките в Европа са в много добро състояние и навсякъде на континета са настроени срещу Русия и малката и война. Тук ще напомня, че военните експерти, бяха изненадани от ниското ниво на военната технология. Тук имам предвид и двете страни. И докато Украйна прилага доста високотехнологични елементи , то Русия стои на нива от студената война с елементи от втората пък и от първата световна война.
  Интересно е какво ще прави Русия с огромните излишъци от газ. Нека да припомня, че те са около 130 млрд куб. м годишно. Корифеи от сайта писаха как газа ще се пренасочи към Китай. И наистина Газпром работи в тази посока. И о чудо Китай повиши консумацията си с около 10 млрд куб. м на цени около 10% от тези през лятото на борсите в Европа. Опитите на Русия да разшири пазара си в Китай се гледат с крайно недоверие от поднебесната. Тук ще припомня, че Китай сключи огромен договор с Катар за втечнен газ. Катар притежава повече газ от Русия и този договор каза на Кремъл с дебели букви , кой е предпочитания доставчик. Но Кремъл не разбира от послания. Иначе никога не би се впуснал в такава авантюра.  
  Но да се върнем на това, че руския морски петрол е под санкции. В момента Уралс се продава под 50% от цената си на около 38-42 долара за барел. Русия изнася и други сортове, които не са жертва на санкции. Единствения сорт който се продава по пазарните  си цени е Сокол от Сахалин. Само, че там японците са съсобственик на находищата и руския съсобственик , не получава пари от доставките, тъй като с тях са били платени разработките.  И така, можете да разберете защо приходите от изкопаеми горива  са спаднали от 250 млрд та 50 млрд. Това разбира се е след санкциите на петрола. Още по интересно ще стане след като бъдат въведени санкции върху продажбите на петролни продукти. Преди време писах, че Запада можеше да започне със санкции върху най-важните руски активи, а не да се занимава с доставчици на луксозни дрехи и продукти.









Тагове:   петрол,   експорт,   цени,   Русия,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Ко й туй
16.01.2023 14:24
Начи, не Западът праи санкции на Рус, о обратното.
Ми то, тоя Запад напълни свето и у нас с обратни ора.
Помни ли автора, кой, КОЙ, К О Й ни принуди да се откажем от "Южен поток" газ през България, та той стана "Турски поток"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 461697
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930